donderdag 24 maart 2011

‘Als iemand een lintje verdient, is Riet het wel’








‘Als iemand een lintje verdient, is Riet het wel’



HENGELO – „Een bijzondere vrouw. Heel warm en betrokken. Als ie­mand een lintje verdient, is zij het wel”, zeggen mensen die haar goed kennen.





Riet Reefman-Tegge­ler ( 68) mag zich sinds deze woensdagmiddag Ridder in de Or­de van Oranje Nassau noemen. Ze krijgt de koninklijke onderschei­ding opgespeld door locoburge­meester Janneke Oude Alink.Dat gebeurt voorafgaand aan de jaarlijkse Burgerzaallezing. De orga­nisatie daarvan is in handen van het Platform Hengelo Mondiaal, waarvan Riet Reefman sinds de oprichting in 1990 secretaris is.Het Platform heeft besloten om zichzelf op te heffen, nu de ge­meente lokale initiatieven met be­trekking tot de derde wereld weer in eigen hand heeft genomen. De Burgerzaallezing door prof. dr.Schulte Nordholt (over Azië) is de­finitief de laatste. Een passende ge­legenheid om de vrouw die mede aan de wieg stond van het Plat­form in het zonnetje te zetten van­wege haar vele verdiensten.Riet Reefman staat bekend als een ‘supervrijwilligster’ met een groot hart voor onder meer de armen in de wereld.





Al tientallen jaren is ze actief op het gebied van ontwikke­lingssamenwerking en mensen­rechten. En ze zet zich in voor de kerk en voor de vredesbeweging.Al in de jaren zeventig zette ze zich in Haaksbergen en Zwarte­waal in voor bijvoorbeeld het In­terkerkelijk Vredesberaad, Amnes­ty International en deWereldwin­kel. Van 1987 tot 2000 was ze pro­jectmedewerker bij het Centrum Ontwikkelingssamenwerking Overijssel in Zwolle. In Hengelo is ze sinds 1980 actief voor het Grun­delhuis, waar ze onder andere een documentatiecentrum oprichtte.Ze is ook nog steeds betrokken bij de plaatselijke afdeling van Amnes­ty en bij deWereldwinkel, waar­van ze één van de oprichters is.Daarvóór zette ze zich al in voor de verkoop van ‘zuivere’ koffie van Max Havelaar. Voor Amnesty orga­niseert ze films, collectes en acties om handtekeningen te verzame­len. Tevens is ze actief bij het An­ti- discriminatiebureau




Geen opmerkingen:

Een reactie posten