dinsdag 15 maart 2011

Inbrekers, laat Ediths kraam met rust!


SLACHTOFFER Hengelose onderneemster laat haar leven niet vergallen door insluipingen die vaak schade opleveren

Inbrekers, laat Ediths kraam met rust!






In vijf jaar tijd is er circa achttien keer ingebroken in de viskraam van Edith Doll aan de Kuipersdijk. Wan­neer krijgen inbrekers door dat er niets te halen valt?



H
oeveel keer in haar vis­kraam aan de Kuipers­dijk is ingebroken weet Edith Doll niet precies.

De 37-jarige Hengelose van Vishan­del De Veldwijk is de tel kwijtge­raakt. Maar zo’n achttien keer on­gewenst bezoek in vijf jaar tijd, dat is beslist niet overdreven.

De laatste inbraak was ruim een week geleden. De buit: vier euro, twee muntstukken van twee euro.

Hebben de dieven nog ‘geluk’ ge­had, want normaal blijven alleen de sausjes in haar kraam staan.

Het waren speciale munten, die ze voor een klant (een verzamelaar) achteruit had gelegd. Vandaar.

Ze wordt niet chagrijnig van al die inbraken en maakt zich er ook niet meer druk om. Ze raakt er aan gewend. Bovendien wil ze haar leven er niet door laten vergal­len. Dat heeft geen zin. Edith Doll is een pragmatische. Na een in­braak gaat ze liever aan de slag om er voor te zorgen dat de kraam zo snel mogelijk weer open kan.

Want die inbrekers smijten uit woede wel eens sauzen door haar kraam als ze geen geld aantreffen.

Dat is minder, net zoals de schade die inbrekers aanrichten. Wordt bijvoorbeeld het cilinderslot weer gemold. Haar verzekering kent een eigen risico, zodat inbraken met schade haar al snel een paar hon­derd euro kosten.

Aangifte doen? Dat gebeurt vaker niet dan wel. Het heeft volgens haar weinig zin. De laatste keer stapte ze naar het politiebureau.

Gaf de politie aan de krant door dat er kleingeld was gestolen. Daar was ze niet blij mee, want inbre­kers kunnen daaruit ‘ lezen’ dat er kleingeld in haar kraam achter­blijft. Daardoor kunnen ze denken dat er wél iets valt te halen.

De politie heeft wel eens gevraagd of Doll met haar kraam wil verkas­sen naar een andere plek. Maar dat wil Doll niet. Haar kraam staat nu 28 jaar op de parkeerplaats bij het
FBK-Station. Vader begon er mee, zij begon er als zaterdaghulpje.

Sinds vijf jaar is ze de eigenaresse van de kraam met het opschrift: ‘Een goed idee, neem vis van Edith mee’.

Een betere plek is er volgens haar niet. Negentig procent van haar klanten behoort tot de vaste klan­tenkring. Hengeloërs rijden om om bij haar vis te kopen. Dat gooi je niet overboord. Ze krijgt boven­dien
geen garantie dat er op een andere plek niet wordt ingebro­ken. Ze heeft tegenover agenten wel eens gesuggereerd om 220 volt op de viskraam te zetten als die is gesloten. Maar dat mag niet.

De inbrekers komen meestal bin­nen door de zijdeur van de vis­kraam te forceren. Eén keer kwa­men ze via het dakluik binnen.

Dat moet een mager iemand zijn geweest, want het gat is erg smal.

Later heeft ze wel eens gedroomd dat de inbreker bij zijn vertrek in dat luik vast kwam te zitten en dat hij met zijn benen boven of in de frituur spartelde. Als zij hem ’s ochtends zo had aangetroffen, dan ging het vet wel aan. Volgens Doll is het simpel: je moet van ander­mans spullen afblijven. Zo is ze op­gevoed. En als mensen geld zoe­ken, kunnen ze Edith Doll bellen, want dan helpt ze met zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten