donderdag 11 augustus 2011

ONDERZOEK Vóór het uitgaan wordt thuis eerst stevig ‘ingedronken’ Stappers voelen zich minder onveilig

ONDERZOEK Vóór het uitgaan wordt thuis eerst stevig ‘ingedronken’ Stappers voelen zich minder onveilig


Eén op de tien stappers is vorig jaar slachtoffer geweest van uit­gaansgeweld. Maar over het alge­meen voelt het uitgaanspubliek in de Hengelose binnenstad zich minder onveilig dan vijf jaar gele­den, zo blijkt uit een gisteren ge­presenteerd onderzoek.

HENGELO – In vergelijking met 2006 is het onveiligheidsgevoel on­der het uitgaanspubliek in Henge­lo afgenomen. Dat is de belangrijk­ste conclusie van een onderzoek naar de veiligheidsbeleving tijdens twee stapavonden in december 2010.In opdracht van gemeente en poli­tie hield het Enschedese bureau I & O Research enquêtes in zeven­tien verschillende horecazaken in de binnenstad. In totaal werden 211 vragenlijsten ingevuld. In de­cember 2006 hield I & O een ver­gelijkbaar onderzoek.Het aandeel van het uitgaanspu­bliek dat zich weleens onveilig voelt tijdens het stappen in Henge­lo, is volgens de onderzoekers met dertien procent ‘relatief klein’. Op straat voelt men zich iets vaker on­veilig dan in de kroegen.

In 2006 voelde men zich vooral in en rond­om discotheek New York aan de Beekstraat nog wel eens onveilig. Maar in 2010 is er geen enkele ho­recazaak of straat die er uitspringt als onveilig.‘ Indrinken’ thuis of bij vrienden voordat men uitgaat, is voor de meerderheid van de stappers nor­maal. Bijna tweederde drinkt soms of altijd één of meerdere gla­zen alcohol vóór zij de stad in­gaan.

Ongeveer één op de tien drinkt dan zelfs al meer dan tien glazen. De onderzoekers noemen het stevige indrinken een ‘aan­dachtspunt’.„Veel alcoholgebruik komt de veiligheid nu eenmaal niet altijd ten goede.”Ongeveer één op de tien bezoe­kers van de binnenstad zegt vorig jaar wel eens slachtoffer te zijn ge­weest van uitgaansgeweld. De meesten deden hiervan geen aan­gifte bij de politie, veelal omdat ze het incident daarvoor niet belang­rijk genoeg vonden of het zelf wel oplosten.Een groot deel van de bezoekers voelt zich veiliger door de aanwe­zigheid van portiers. „ Aandachts­punt is wel dat een relatief groot deel vindt dat portiers wel eens harder optreden dan nodig.”Sinds begin december kent Henge­lo ook cameratoezicht. Eenderde van het uitgaanspubliek zegt zich daardoor veiliger te voelen. Een meerderheid van de stappers geeft aan cameratoezicht een ‘accepta­bel middel’ te vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten