maandag 15 augustus 2011

OMBOUWOPERATIE Na lange aanloop wordt verbouwen bovenetages van winkels nu aangepakt Elk jaar vijf woningen boven winkels


NV Wonen Boven Winkels heeft 1,3 miljoen euro klaar liggen.Woningen moeten levendig­heid in binnenstad verbeteren. In totaal kunnen er zo’n 150 appartementen worden omge­bouwd boven winkels.

HENGELO – Elk jaar moeten de bo­venetages van vijf winkelpanden in de Hengelose binnenstad ge­schikt worden gemaakt voor bewo­ning. Dat is het uitgangspunt van Wonen Boven Winkels Hengelo NV. De gemeente en wooncorpo­ratieWelbions zijn de aandeelhou­ders van deze NV, die begin 2008 al werd opgericht, maar nooit acti­viteiten ontplooide.Nu is het zover, meldt Peter Pink­haar, directielid van Welbions en directeur van Wonen Boven Win­kels. Het ondernemingsplan is klaar en er zijn zelfs al gesprekken aan de gang met een aantal winkel­pandeigenaren over het aankopen van de verdiepingen. Voor de fi­nanciering ligt een startkapitaal van 1,3 miljoen euro klaar. De twee partners hebben elk de helft beschikbaar gesteld als eerste stor­ting in de NV.


Via Wonen Boven Winkels moet het wonen in het stadscentrum worden gestimuleerd. De filosofie daarachter is dat een levendiger en aantrekkelijker binnenstad een po­sitief effect heeft op het woonkli­maat en de uitstraling van de hele stad. „Vijf woningen per jaar lijkt niet veel, maar het is heel com­plex”, zegt Pinkhaar. Zo is het een moeilijke technische operatie om bovenverdiepingen bereikbaar te maken. Winkelpanden hadden vroeger vaak portieken met daar­achter een trap naar boven, maar die zijn allemaal opgeofferd aan het vergroten van de verkoopruim­te en etalages. Volgens Pinkhaar le­nen de steegjes achter de winkels zich er goed toe om panden op­nieuw te ontsluiten.Een andere moeilijkheid is dat gro­tere vastgoedbedrijven en winkel­ketens minder belangstelling to­nen om over individuele panden te praten. Dat is in handen gege­ven van de landelijke vereniging Wonen Boven Winkels Neder­land. Er zijn in het centrum ook veel eigenaren met één of twee panden. Vaak zijn die lid van de VCOH, de Vereniging van Eigena­ren Commercieel Onroerend Goed Hengelo.

Voorzitter Sieger Wijnsma liet eerder al eens weten nogal ongeduldig te worden over de stilte rond de NV. „Terecht”, zegt Pinkhaar. Dat de aanloop zo lang duurde had volgens hem te maken met onduidelijkheid bin­nen de gemeente over de eigen strategie. En vervolgens raakten de twee bouwverenigingen in het fu­sieproces verzeild, wat de zaak ook vertraagde.De NV werkt nauw samen met de VCOH. Volgens Pinkhaar kunnen er in het centrum zo’n 150 apparte­menten worden ingericht boven winkels. Daarnaast zijn er nog zo’n 150 andere locaties waar wo­ningen komen, zoals Lange We­men en de Smutsstraat: „De leven­digheid komt niet alleen van Wo­nen BovenWinkels.”

bron:tubantia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten